Näytteeksi soveltuvat vasta kuolleet, kokonaiset luonnonvaraiset eläimet tai niiden elimet. Pilaantuneita ja eläinten syömiä raatoja ei yleensä kannata lähettää tutkimuksiin, ellei siihen ole erityisiä syitä (esimerkiksi rikosepäily). Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä.
Huomio! Joulunpyhien takia älä lähetä näytteitä ajalla 20.-27.12. Säilytä näyte kylmässä tai pakastimessa ja lähetä se joulun jälkeen.
Hirvieläinten näivetystaudin (CWD) näytteenotto - Ruokavirasto (linkki sivulle)
Pakkaaminen
Näytteiden annetaan jäähtyä (mieluiten 0–+5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kuitenkin kelpaavat useimpiin tutkimuksiin. Muista suojata kätesi, kun pakkaat kuollutta eläintä, ja pese kädet hyvin käsittelyn jälkeen. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Elimiä ja kudospaloja ei kääritä suoraan paperiin, vaan pakataan ensin rasiaan, folioon tai muovipussiin. Muovia käytettäessä on erityisen tärkeää, että näyte on pakattaessa viileä. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete. Laatikko teipataan kiinni.
Lähetys
Ruokavirasto pyytää tiedottamaan seuraavaa:
Eläinnäytteiden lähettäminen Ruokavirastoon muuttui syyskuun 2023 alussa, koska Matkahuolto lopetti aiemmin käytössä olleet eläinnäytteiden pikalähetykset. Ohessa asiasta tietoa välitettäväksi riistanhoitoyhdistyksille ja metsästäjille. Tiedotimme jo aiemmin villisikanäytteiden lähettämisen muutoksista, mutta muutos koskee kaikkia muitakin eläinnäytteitä.
Pienpetojen tautiseurannan näytteistä (ketut ja supikoirat) tulee ottaa yhteyttä Ruokavirastoon, p. 029 520 4181, niin etsitään ratkaisuja. Kettuja ja supikoiria voi tuoda itse Ruokaviraston Lappeenrannan toimipaikkaan, tai Ruokaviraston Helsingin, Kuopion, Oulun tai Seinäjoen toimipaikkaan. Ennen näytteen tuontia on aina oltava yhteydessä Ruokavirastoon, puhelin 029 520 4181. Muista mahdollisista toimitustavoista tulee sopia Ruokaviraston kanssa.
Pienpetoja koskevat ohjeet:
https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/pienpedot/
Tilanne on tällä hetkellä hankala, Matkahuollon muutos tuli yllättäen. Ruokavirastossa etsitään parhaillaan muitakin kuljetusratkaisuja ja kilpailutetaan eri palveluita. Kun asia etenee, siitä tiedotetaan lisää.
Lähete
Eläintautitutkimukset - villieläimet (myös linnut), myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:
- eläinlaji
- mitä on näytteenä (kokonainen/ pää/ elimiä, mitä?)
- löytökunta ja –kylä
- löytöpäivä
- mahdolliset sairauden oireet
- muut olennaiset tiedot (esimerkiksi onko löytynyt tien varresta, rakennuksen vierestä, ruokintapaikalta, onko kissa tai koira purrut eläintä ja niin edelleen)
Koordinaatit ovat hyvä tarkennustieto löytöpaikasta. Muista ilmoittaa koordinaattijärjestelmä (esimerkiksi ETRS-TM35FIN). Koordinaatteja voi hakea esimerkiksi kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.
Lähetysosoite
Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto Oulu (asiakasnumero 6100752)
Villisika- ja lintuinfluenssa- ja rabiesnäytteiden lähetysosoite on Ruokavirasto, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki (asiakasnumero 9400278)
Lähetä näyte Matkahuollon toimipaikasta. Kioskien ja kauppojen sivutoimipaikoista toimitus on hitaampaa.
Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antaa erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, marja.isomursu@ruokavirasto.fi tai Oulun toimisto puhelin 029 520 4181.